• fruits.gif
 • meot_slide0.jpg
 • meot_slide1.jpg
 • meot_slide2.jpg
 • meot_slide3.jpg
 • meot_slide4.jpg
 • meot_slide5.jpg
 • meot_slide8.jpg
 • meot_slide8b.jpg
 • meot_slide9.jpg
 • meot_slide10.jpg
 • meot_slide11.jpg
 • meot_slide13.jpg
 • meot_slide14.jpg
 • meot_slide15.jpg
 • meot_slide16.jpg
 • meot_slide17.jpg
 • meot_slide18.jpg

 

10. KÖSZI Téli berek évindító hétvége 18-29 éveseknek 

Őrbottyán, 2019. február 7-10.

Plakát letöltése: jpg

Meghívó letöltése: docx

 

Az új Téli berek tábor azoknak a 18-29 éves fiataloknak szól, akik még nem családos fiatal felnőttként keresik az útjukat, vagyis érettségizők, főiskolások, egyetemisták, pályakezdők.

A tábor célja segíteni eligazodni a felnőtt életüket éppen elkezdőket az útvesztőben, amit a nagybetűs életbe való kikerülés jelent: az iskolapadból a munkába és felsőfokú tanulmányokba, zsebpénz helyett önálló pénzgyűjtésbe, puskázás helyett vizsgán való helytállásba, biztonságos kiscsoportból a felnőtt kapcsolatokba, szülői házból a (talán távoli) saját otthonba. A kamaszkori identitáskeresés után ez az időszak az elköteleződésé, társ, szakma, életstílus vagy baráti kapcsolatok mellett – és ez korántsem könnyű, hiszen az irányítás már a fiatal felnőtté, a választási lehetőség és a buktatók száma azonban igen nagy.

A tábor küldetése, hogy bonyolult világunkban egy kis kapaszkodót nyújtson, olyan szórakoztató, de egyben elmélyülni is képes, szerető közösséget, ahol nem kell buliarcnak lenni, de túlzottan felnőttet sem kell játszani, ahol lehet azonosulni vagy épp elszakadni a szülői mintától, és lehet közösen gondolkodni arról, mit is akarunk valójában az életünktől.

Korosztály: 18-29 éves fiatal felnőttek

Időpont: Őrbottyán, 2019. február 7-10.

A KÖSZI Téli berek tábor mottója 2019-ban: Az idő fogságában

Mindig kevés van belőle, Meg nem vásárolhatod, S amennyit elveszel tőle, Annál több lesz belőle. Kitaláltad, mi az?

(*****I****d****ő*****)

Sokszor Te is azt kívánod, bárcsak 30 órából állna egy nap, de még úgy sem férne bele minden teendőd? Hiába tervezel meg mindent előre, így is folyton kiszaladsz a keretből? Kevesebb alvással is be lehet érni... de aztán folyton fáradt vagy? 

Ha Te is állandó versenyfutásban állsz az idővel, sőt, néha úgy érzed, kegyetlen dolog, hogy a múlt és jövő közé rekedtünk, végy Te is részt fiatal felnőtteknek szóló téli táborunkban! Szakmai előadás, időgazdálkodás tréning, meseterápia, bensőséges áhítatok, szuper közösségi élmény és felejthetetlen szórakozás vár.

Részvételi díjak, kedvezmények és a technikai részletek pontos leírása a KÖSZI honlapján: www.koszi.net

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

 

 

Közgyűlést tartott a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa

 

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa 2018. december 5-én, szerdán 15:00 órakor tartotta éves rendes közgyűlését. 

Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke nyitó áhítatában az idei év Ökumenikus Imahét központi igéjét vette alapul: „Valljuk, az igaznak emlékezete áldott” Példabeszédek 10,7.

Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára jelentésében nagyvonalakban beszámolt és értékelte a bizottságok munkáját. A bizottságok ebben az évben is minden feladatot és eseményt sikeresen végrehajtottak. Kiemelte, hogy jól sikerült az év kezdetén az ökumenikus imahét, melyben nagy szerepe volt a Teológiai és Keresztény Egység bizottságnak. A Misszió és Evangelizációs Bizottság ebben az évben is megtartotta Révfülöpön az ökumenikus lelkészi és munkatársképző konferenciáját: „Tegyetek tanítvánnyá minden népet”(Máté 28,19/a). Az evangélizáció gyakorlata címmel. A tagegyházak lelkipásztorai és gyülekezeti munkatársai szerte az országból érkeztek erre a konferenciára. A Női Bizottság szokásához híven idén is megszervezte a Világimanapot, hangsúlyozva a szegénység és gazdagság társadalmi összefüggéseit, melybe országosan bekapcsolódtak a gyülekezetek és együtt imádkoztak a társadalmi igazságosságért. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának tudományos szakfolyóirata a Theologiai Szemle. A Theologiai Szemle szerkesztőbizottság ebben az évben, októberben megtartotta első Ökumenikus Könyvestjét, amely az egyházi és a világi kiadók számára egyaránt fórumot nyújtott, hogy a legújabb könyveiket bemutassák. Májusban „mini” konferenciát is szervezett „Tolerancia és ökumené” címmel, ezen az eseményen elhangzott előadások anyaga szintén belekerült a Theologiai Szemle 2018/3-as számába. Az Október a Reformáció Hónapja bizottság számos esemény keretében magas színvonalú programokkal emlékezett meg a reformációról. 2018-ban egy év kihagyása után újra megrendezésre került a Reformációi gálaest, melyen Prőhle Gergely, országos felügyelő úr tartott előadást. A fellépők között voltak a Szentendrei Református gimnázium diákjai, a Központi Baptista Énekkar, a Calandrella Kamarakórus és az In Medias Brass együttes. A Vallásközi Dialógus Bizottság idén is ellátta azt a fontos feladatát, hogy a Magyarországon lévő világvallásokkal kapcsolatot erősítse, idén a Magyarországi Muszlimok Egyházát látogatta meg. Idén áprilisban a szokásokhoz híven ismét nyílt bizottsági ülést tartott, melynek meghívott előadója Horváth-Sántha Hanga volt, aki „A migráció vallási aspektusai” címmel tartott előadást. Ifjúsági bizottság idén is megtartotta a Pünkösdi Zenés Vigíliát, melyen tagegyházaink ifjúsági zenekarai szolgáltak. A bizottság a jövő évben a Pünkösdi Zenés Vigília megújítását tűzte ki célul, és ennek a munkának novemberben neki is látott. Ezentúl az új név: PIKNIK. Pünkösdi Ökumenikus Ifjúsági Est.

Dr. Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára előadást tartott „Egyház és állam kapcsolata” címmel. A Helyettes államtitkár úr előadásában a fő hangsúlyt arra helyezte, hogy bemutassa jelenleg miként alakul Magyarországon az állam és az egyház közötti együttműködés rendszere. Alapigeként Mk 12,17 versét választotta: „Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami az Istené.” A bevezetésben elmondta, hogy Jézus sem osztotta meg a hatalmat Isten és a császár között, így a keresztény embernek is tiszteletben kell tartania a világi hatalmat. Helyettes-államtitkár úr ezután rátért a hazai szabályozás ismertetésére, miszerint a jelenlegi magyar kormány jó kapcsolatot ápol a történelmi egyházakkal. Elismeri az egyházak társadalmi szolgálatát, támogatja sokoldalú szerepvállalásukat és az értékközösségen nyugvó együttműködést. Helyettes-államtitkár úr ezután részletesen elmondta, hogy az egyházi törvény milyen változásokon fog átmenni, melynek célja, hogy összhangot teremtsen az Alaptörvény ötödik módosításával. Négy kategóriába fogják sorolni az egyházakat: vallási egyesület, nyilvántartásba vett egyház, bejegyzett egyház, és bevett egyház. Helyettes-államtitkár úr zárógondolatában kifejezte, hogy az állam és az egyházak szolgálatának ez a megerősített és megújított együttműködése lehet az új alap.

Ezt követően az Elnök megköszönte Gáncs Péter nyugalmazott elnök-püspök úr szolgálatát, amit MEÖT alelnökként is tett. Majd bemutatta Kondor Péter püspök urat a Közgyűlés tagjainak, akit ezen a Közgyűlésen választottak meg a MEÖT új alelnökének. Ezt követően az Elnök felkérte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa Bizottságainak elnökeit, hogy tartsák meg éves beszámolójukat.    

A Főtitkár megállapította, hogy a tizenegy tagegyház és további húsz együttműködő egyház és egyházakhoz kötődő társadalmi szervezet által alkotott közösség meghallgatta és elfogadta az elnöki, főtitkári jelentést, valamint a bizottsági elnökök a 2018-as évről szóló jelentéseit. Összegezte, hogy ebben az évben a bizottságok a hozzájuk tartozó feladatokat sikeresen végrehajtották. 

Végül a közgyűlés a délutáni órákban meghallgatta, a pénzügyi tájékoztatást és elfogadta a 2019. évi költségvetést valamint a jövő évi programokat. Továbbá tervbe vette több konferencia megszervezését 2019 tavasz és az ősz folyamán. 

 

 

 


 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány programjában való részvételre

 

A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány tehetségeket támogató programja első lépéseként várja olyan, Kárpát-medencei, kiemelkedő tehetségű, 14 és 30 év közötti, nappali tagozatos képzésben résztvevő fiatalok jelentkezését, akik: 

kimagasló tanulmányi eredménnyel rendelkeznek, 

• országos, illetve nemzetközi tanulmányi, művészeti és sportversenyeken dobogós helyezést értek el, 

• kutatási eredményeiket publikálták, 

• motiváltak, szorgalmasak, kitartóak, elkötelezettek céljaik megvalósításában, 

• bár nem vettek részt, illetve nem szereztek dobogós helyet tanulmányi versenyeken, de úgy érzik, kiemelkedően tehetségesek. 


Az Alapítvány által kiválasztott fiatal tehetségek egyénre szabott támogatásban részesülnek. Ennek során minden diák azt kapja, amire leginkább szüksége van a tehetsége kibontakoztatásához, mely minden esetben tartalmaz mentori támogatást. (Ezen túl esetlegesen részesülhet ösztöndíjban, támogatjuk képzéseit és konferenciamegjelenéseit, részvételét kulturális és sportprogramokon.) 


Jelentkezni a https://kmta.hu/ oldalon, a regisztráció menüpontban lehet. 

További információ az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen és a +36 1 781 2814 telefonszámon.

 

Pályázati felhívás letöltése itt.

Szórólap letöltése itt.

 

 

 

 

M E G H Í V Ó


Tisztelt Lelkész-, Tanár-, Hitoktató úr/asszony!

Kedves Keresztyén Testvérünk!

 

Szeretettel meghívjuk Önt, 2018 szeptember 19-én, Monorierdőn tartandó találkozónkra/konferenciánkra, amely a helyi református egyházközség gyülekezeti termében lesz megtartva. Jelen lesz a Magyar Bibliatársulat Alapítvány Kuratóriuma, valamint a környékbeli protestáns felekezetek meghívott lelkészei, hitoktatói és néhány pedagógus testvérünk.

A találkozás és beszélgetés célja és egyben fő témája: 

„Beszélgessünk a bibliamisszió lehetőségeiről!”

Természetesen, ehhez kapcsolódóan több tapasztalat, javaslat, gyakorlati kérdés és célkitűzés nyilvánítása fűződhet, a résztvevők részéről.

Mindenkit délelőtt 10oo órára várunk erre a beszélgetésre!* Várható befejezés 1200 óra.

Örömmel várjuk! Jelentkezését előre is megköszönjük!

 

Lénárt Tibor ref. lelkipásztor

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Bódis László ny.bapt.lelkipásztor

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A találkozás helye: 

2213 Monorierdő, Akácfa u. 1/B 

Érdeklődni lehet: a (29) 788-264; (30) 994-2539, vagy 06 20 8864160 telefonszámokon

* Kérjük, részvételi szándékát 1 héttel előtte szíveskedjen jelezni, hogy a létszámot nyilvántarthassuk!

 

Meghívó letöltése

Ismertető letöltése

ISMERTETŐ A MONORIERDŐI KONFERENCIÁNKRÓL

A Magyar Bibliatársulat Alapítvány Kuratóriuma kihelyezett ülése és interaktív fórumbeszélgetés 

2018 szeptember 19-én szerdán Monorierdőn

Magyar Bibliatársulat Alapítvány Kuratóriuma, javaslatunkra, és meghívásunkra örömmel látogat el Monorierdőre 2018 őszén. Ez alkalomból, egyrészt kihelyezett kuratóriumi ülést tartanak, az alapítvány, vezető tisztségviselői településünkön, valamint szívesen találkoznak majd, helyi és környékbeli lelkipásztorokkal, pedagógusokkal, hitoktatókkal. 

A találkozás és beszélgetés célja és egyben fő témája: „Beszélgessünk a bibliamisszió lehetőségeiről!”

Természetesen, ehhez kapcsolódóan több tapasztalat, javaslat, gyakorlati kérdés és célkitűzés fűződhet, a résztvevők részéről.

A program két színhelyen történne:

I. Az újonnan épült református gyülekezeti teremben – házigazda Nt. Lénárt Tibor helyi lelkipásztor

II. A baptista missziós ház (HABÁN alkotóház ) - házigazda Bódis László Ny. lelkipásztor

 

A napirend de. 10 órától:

1. 1000 óra Református Gyülekezeti teremben, találkozás a régió lelkészeivel, hitoktatóival és pedagógusaival  

 /köszöntés, bemutatkozás, téma-vezető gondolatok és interaktív beszélgetések/.  Házigazda: - Lénárt Tibor helyi lelkipásztor

2. 1200 óra Az épülő református templom megtekintése

3. 1230 óra Habán alkotóházban - Kiállítás megtekintése /Zsombori Árpád szobrászművész kisplasztikái, valamint Habánok és a Biblia (illusztrációk, emléktárgyak)/ - Házigazda: - Bódis László nylp.

4. 1300 Ebédidő vagy/és hazautazás

5. 1400  óra Kuratóriumi ülés /Habán alkotóházban/ Monorierdő (kizárólag a kuratórium tagjai )

A konferencia és a programok helyi részről Nt. Lénárt Tibor ref. lelkipásztor és Bódis László ny. lelkipásztor megbeszélése és szervezése valamint közreműködésével valósul meg. Folyamatosan szeretnénk egyeztetni a Bibliatársulat Alapítvány Kuratóriumával, élén dr. Pecsuk Ottó főtitkár úrral!

Ugyanakkor várjuk a régióban szolgáló lelkésztestvérek, pedagógusok észrevételeit, javaslatait, személyes és gyülekezeteik perspektíváit. Javaslatokat az ökumenikus együttműködés jegyében, a Biblia népszerűsítésére vonatkozóan, figyelembe veszünk.

Cím: 2213 Monorierdő, Akácfa u. 1/B

 

Monorierdő, 2018. 07. 20.

 

Bódis László ny.lelkész

a javasolt program összeállítója

 

 

Ökumenikus találkozó

Minden hónap harmadik vasárnapján, 17.30 órakor ökumenikus találkozóra várjuk az érdeklődőket a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának székházában / 1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 3./, a földszinti tanácsteremben: az Egyház egységéért - az év egészében. A július 15-i találkozó témája: Beszéljünk a teremtési folyamatról /Prof. Széchey Béla IHS /
Szeretettel várjuk a korábbi farkasrétieket, a volt KÖT, a Fokolare, az Ökumenikus Lelkészkonferencia valamint az IEF tagjait és érdeklődő barátait is.

/Jézus Testvérei Ökumenikus Diakóniai Rend /

 


   

A vallási közösségek biztonsági helyzete egy változó világban

 

Kedves Testvérek!


A Nemzeti Közszolgálati Egyetem konferenciát szervez „A vallási közösségek biztonsági helyzete egy változó világban” címmel, 2018. június 11-én hétfőn 10:00 órakor a Központi Papnevelő Intézetben(1053 Budapest, Papnövelde utca 5-7.).

Amennyiben van kedve eljönni szeretettel várjuk!

 

Meghívó letöltése: docx

 

A nő szakralitása c. konferencia-kötet könyvbemutatója


Budapest, Párbeszéd Háza,
Matteo Ricci terem,
2018. június 1. 16-18 óra

A 2017. nov. 25-én Budapesten, az Evangélikus Hittudományi Egyetemen A nő transzcendenciája címmel rendezettökumenikus konferencia előadásainak összefoglalója

Az urschallingi Szentháromság

A kötetet bemutatja:
Dr. Cselényi István Gábor
görögkatolikus lelkész,
emeritus professzor

Meghívó letöltése: rtf

 

 

Ökumenikus találkozó

 

Minden hónap harmadik vasárnapján, 17,30 órakor ökumenikus találkozóra; istentiszteletre és előadásra várjuk az érdeklődőket a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának székházában / 1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 3./, a földszinti tanácsteremben: az Egyház egységéért - az év egészében.

A június 17-i előadás témája: Egy balatonfelvidéki evangélikus gyülekezet a  XXI. században / Szakos Csaba ev. lelkész /.

A teljesliturgiájú, euharisztikus / úrvacsorai / istentisztelet  igéje: Rm,3,21-24 / /. Az Úr Jézus Teremtői valósága és Megváőltótol megnyerhető igazsága /

Szeretettel várjuk a korábbi farkasrétieket, a volt KÖT, a Fokolare, az Ökume-nikus Lelkészkonferencia valamint az IEF tagjait és érdeklődő barátait is.

/ Jézus Testvérei Ökumenikus Diakóniai Rend /


Meghívó letöltése: doc

   

Joomla templates by a4joomla