• fruits.gif
 • meot_slide0.jpg
 • meot_slide1.jpg
 • meot_slide2.jpg
 • meot_slide3.jpg
 • meot_slide4.jpg
 • meot_slide5.jpg
 • meot_slide8.jpg
 • meot_slide8b.jpg
 • meot_slide9.jpg
 • meot_slide10.jpg
 • meot_slide11.jpg
 • meot_slide13.jpg
 • meot_slide14.jpg
 • meot_slide15.jpg
 • meot_slide16.jpg
 • meot_slide17.jpg
 • meot_slide18.jpg

Plakát letöltése: pdf, jpg

 

 

Ökumenikus pünkösdi vigíliát tartottak a MEÖT-ben

Budapest – Evangélikus, református, katolikus, pünkösdi és baptista zenekarok örömzenélésével tartottak vigíliát és taizéi istentiszteletet a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának székházában.

 

 

 

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) szervezésében az idei évben is ökumenikus közösségben ünnepelhettük pünkösd ünnepét. A főleg egyetemistákat megszólító rendezvényen felekezetek zenekarai mutatkozhattak be egymásnak.

A rendezvényen Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkárának köszöntőjét követően Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke mondott igehirdetést. A püspök Pál apostol igéje alapján a félelem nélküli, felvállalt keresztény életre biztatta a jelenlévőket. „A kereszténység győztes ügy” – fogalmazott a püspök. „Mert nem a félelem lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét” (2Tim 1,7) – alapján a MEÖT elnök kiemelte, hogy az ember megpróbáltatások és kihívások mellett ajándékot is kapott, méghozzá az Istentől származó erőt, a megváltó és kegyelemből áradó szeretetet és a reális józanság lehetőségét. „Nem önmagunkért, hanem másokért élünk” – mondta Steinbach József, hozzátéve, hogy ahhoz azonban, hogy teljes életünk legyen testünkre és lelkünkre is oda kell figyelnünk. A MEÖT elnöke imádságában az üldözött keresztényekért is fohászkodott, valamint azért, hogy a jólétben élő társadalmak fedezzék fel önnön feladatukat.

A pünkösdi zenés vigílián a jelenlévők először a református felekezet zenekarát hallgathatták meg. Horváth Dániel, a Budai Református Gyülekezet lelkipásztora Nagy Henriettával és Illés Apróddal alkotott triót. A református zenekar akusztikus hangszerelésű előadással örvendeztette meg a közönséget.

Őket a pünkösdi egyház Országos Ifjúsági Missziója követte, akik dicsőítő énekekkel szolgáltak.

Az evangélikus egyházat a budapesti Mandák Mária Evangélikus Diákotthon volt és jelenlegi diákjaiból alakult zenekara, a Mandák Band képviselte. Mint mondták magukról: „Dicsőítő zenekarként igyekeznek úgy szolgálni, hogy a hangszerek segítségével – hol komolyabb, hol lazább hangvételben – átélhessék a zenélés ajándékát, és ezzel felszabadítsák a közönséget, gyülekezetet az Istennel és egymással való közösség megélésére.”

A Budapesti Baptista Ifiistentiszteletek, azaz a Budapestifi dicsőítő csapataiból összeálló fiatal baptista zenekar ebben a formában most játszott először együtt.

 

A katolikus közösséget a Műegyetemi Katolikus Közösség zenekara képviselte. Mint fogalmaztak: „A közösség alkalmain való zenélésük azt célozza meg, hogy a zene által egyre jobban befogadják a szívükbe és az életükbe Istent.”

Az est háziasszonya Szeli Noémi Szélrózsa koordinátor, a Gyülekezeti és Missziói Osztály munkatársa volt.

Az ökumenikus pünkösdi vigília Bence Áron evangélikus lelkész vezetésével taizéi istentisztelettel zárult.

 

Szöveg és fotó: Galambos Ádám

Forrás: http://evangelikus.hu/meot-2017-punkosd

 

Ökumenikus pünkösdi vigíliát tartottak Budapesten

 


Budapest – Katolikus, evangélikus, református, metodista, baptista és pünkösdista fiatalok találkoztak a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) székházában, hogy pünkösd ünnepét közösen éljék át.


Hagyománynak tekinthető, hogy pünkösd ünnepét megelőzően közös zenélésre várják a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) székházába a könnyűzenei zenekarokat és a fiatal, egyetemista közösségeket, hogy közös zenéléssel és hálaadással ünnepeljék pünkösd ünnepét. Örömteli, hogy az evangélikus, református, metodista, baptista és pünkösdista fiatalok mellett a mostani alkalmon a katolikus egyetemi gyülekezet zenekara és közössége is képviseltette magát.

 

A zenés vigílián a felekezetek zenekarainak koncertjei nemcsak az éneklés örömét adták meg, de az alkalom lehetőséget nyújtott arra is, hogy a résztvevők megismerjék egymást. A jelenlévőket Szontágh Szabolcs, a Református Zsinati Ifjúsági Iroda vezetője köszöntötte, aki hangsúlyozta, hogy pünkösd a keresztény egység ünnepe is, így különösen is fontos, hogy a fiatal generáció közösen ünnepelje.


Fischl Vilmos igehirdetésében hangsúlyozta, hogy „az első pünkösdkor a tanítványok megszabadultak félelmükből és a bezártságból a nyilvánosság elé álltak. Mivel hittek, és hitüket nemcsak maguk akarták megélni, hanem másoknak is elmondták, így tömegek tértek meg, akik továbbvitték az örömhírt.” A MEÖT főtitkára kiemelte, hogy „a tanítványok felismerték, hogy bűn nélkül jobb élni és ezt az örömöt – a Krisztus általi bűnbocsánat lehetőségét – hirdették másoknak is.”


Fischl Vilmos evangélikus lelkész arra buzdította a jelenlévőket, hogy legyenek nyitottak pünkösd üzenetére: „Ismerjük fel, hogy mi is rászorulunk a teljes megújulásra! Legyünk nyitottak, őszinték, hogy közelebb kerülhessünk a Biblia üzenetéhez. Éljünk az imádság erejével, hogy ne a magunk döntései, hanem Isten akarata szerint alakuljon életünk!”

Az ökumenikus pünkösdi vigília taizéi-imaórával zárult.

Szöveg és fotó: Galambos Ádám
Forrás: http://evangelikus.hu/punkosdi-vigilia-2016

Pünkösdi Zenés Vigilia 2017

Plakát letöltése: Plakát pdf


 

Joomla templates by a4joomla