• slide00.jpg
  • slide01.jpg
  • slide02.jpg
  • slide03.jpg
  • slide04.jpg
  • slide05.jpg
  • slide06.jpg
  • slide07.jpg
  • slide08.jpg
  • slide09.jpg
  • slide10.jpg
  • slide11.jpg
  • slide12.jpg
  • slide13.jpg
  • slide14.jpg
  • slide15.jpg

BESZÁMOLÓ A MEÖT 2017. ÉVI ÖKUMENIKUS LELKÉSZI ÉS MUNKATÁRSI KONFERENCIÁJÁRÓL


A KONFERENCIA FŐCÍME:
„AHOGY ENGEM KÜLDÖTT AZ ATYA, ÉN IS ELKÜLDELEK TITEKET…” JÁNOS 20,21
AZ EGYHÁZ (GYÜLEKEZET), MINT MISSZIÓI KÖZÖSSÉG

 

Révfülöpön, az Ordass Lajos evangélikus oktatási központban megtartott ötnapos konferencián közel ötven fő vett részt különböző felekezetekből. A résztvevők többsége évek óta visszajár ezekre a hitépítő jellegű konferenciákra, kisebb részét az újonnan érkezők alkotják. A program összeállítását készítők minden évben egy központi téma köré szervezik az elhangzó szolgálatokat: reggeli áhítatot, melyhez imaközösség kapcsolódik, délelőtti bibliatanulmányt és előadást, valamint az esti áhítatot. Délután tartják a csoportfoglalkozásokat, melyek vezetését az előre kiválasztott csoportvezetőkre bízzák. Ezeken a beszélgetéseken dolgozzák fel az elhangzott délelőtti igetanulmányt és előadást. A különböző alkalmakon sok ének hangzik el, melyeket az evangélikus énekeskönyvből, 2017-ben pedig a jelenlevők számára kiosztott MEÖT énekeskönyvből énekeltünk. Ez utóbbi énekkönyvecskét a MEÖT főtitkára, Dr. Fischl Vilmos osztotta ki ajándékul a résztvevőknek. A zenei kíséretet Isten mindig megoldja. E mostani alkalommal hegedű és zongorakíséretet kaptunk ajándékba Dr. Dobos Ágoston és Jó András személyében.

A 2017. évi konferencia főelőadója Dr. B. Koshi, a gyülekezeti misszió kiváló szakértője volt, aki Indiából érkezett közénk. Három előadást tartott angol nyelven, melyek tolmácsolását Dani Eszter református lelkipásztor, az MRE Misszió irodájának vezetője vállalta el.

 

BESZÁMOLÓ A MEÖT 2018. ÉVI ÖKUMENIKUS LELKÉSZI ÉS MUNKATÁRSI KONFERENCIÁJÁRÓL

 

A KONFERENCIA FŐCÍME:
„TEGYETEK TANÍTVÁNNYÁ MINDEN NÉPET”
/MÁTÉ 28,19/  AZ EVANGÉLIZÁCIÓ GYAKORLATA

 

Évente egy alkalommal, június utolsó hetében öt napon át tart a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) által szervezett lelkészi és munkatársi konferencia. Az utóbbi években a helyszínt az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központ adja Révfülöpön.
A konferencia témája a missziói munkához, evangéliumhirdetéshez, gyülekezetépítéshez kapcsolódik. A 2017-es évben a konferencia témája például Az egyház (gyülekezet), mint missziói közösség volt.
A reggeli és esti áhítatok, az igetanulmányok és előadások a megadott központi témát hivatottak elmélyíteni. Az igetanulmányokat és előadásokat más-más személy tartja. A délutáni csoportfoglalkozásban a nap során elhangzottakat beszélik meg a csoportvezetők irányításával. Az említett foglalkozások mellett marad idő a közös imádkozásra és sok éneklésre. A jelenlevők között általában van hangszeren játszani tudó résztvevő, aki zongora, gitár vagy hegedű kíséretével segíti az éneklést. A szervezők arra is figyelemmel vannak, hogy ebéd után legyen elegendő idő pihenésre, kirándulásra vagy beszélgetésekre. A régi ismerősök gyakran évente egyszer, csak ezen a konferencián találkoznak és folytatnak építő beszélgetéseket.

 

2018.10.14. Ökumenikus Missziói Nap 

Miskolc

 

Ebben az évben Miskolcon rendezte meg missziói napját a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának missziói és evangélizációs bizottsága. Ezen a napon a város gyülekezeteiben a bizottság református, evangélikus, pünkösdi, metodista, ortodox és baptista tagjai prédikáltak. Az igehirdetések vezérigéje: "A reménység pedig nem szégyenít meg, mert szívünkbe áradt az Isten szeretete a nekünk adott Szentlélek által." /Róma 5,5./ volt.
Az Ökumenikus Tanács vendégeiként a házigazda-gyülekezetek lelkészei és a vendég-igehirdetők együtt ebédeltek.

-

Bensőséges beszélgetések alakultak ki régi és új ismerősök között.
Kora-délután az avasi református templomot látogattuk meg.
A délután öt órakor kezdődő ökumenikus istentiszteletet a belvárosi evangélikus templomban tartottuk, melyen Jobbágy Bertalan református lelkipásztor szívhez-szólóan hirdette hirdette az igét, s melyen a bizottság tagjai is bekapcsolódtak az istentiszteleti szolgálatokba.



Dr. Fischl Vilmos a MEÖT főtitkára tartalmas összefoglaló előadást tartott "Az ökumené a mai Magyarországon" címmel. Főtitkár testvérünk nagy odaadással koordinálja az Ökumenikus Tanács munkáját, benne a missziói és evangélizációs bizottság rendezvényeit is.
A missziói nap szeretetvendégséggel zárult, melyen a helyi gyülekezetek jelenlevő tagjai is részt vettek a MEÖT vendégeiként.
Hisszük, hogy az ilyen rendezvények elmélyítik a testvéregyházak tagjainak kapcsolatát és bátorítanak a misszió és evangélizáció kitartó végzésére.

Nemeshegyi Zoltán
MEÖT Misszió és Evangelizációs Bizottság elnök

 

 

 

 

 

 

Kihelyezett Missziói Bizottsági ülés volt Beloianniszban


Beloianniszban tartotta ülését a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa Missziói Bizottsága 2018. október 29-én, hétfőn 10 órakor.

A görög polgárháború 400 menekültje telepedett itt le 1950-től.Elmondta egy néni, hogy ő 13 éves volt ekkor. Akkor azt mondták neki, hogy csak néhány hónapot töltenek Magyarországon. Azóta is itt él. Édesanyjával 27 év után találkozott Németországban. A falu lakosságának 30%-a görög. Minden felirat (pl. Petőfi utca) kétnyelvű. Értekezletünket az 1996-ban épült görög ortodox templomban és annak termében tartottuk. Szentirmai Róbert ortodox pap szívvel-lélekkel végzi szolgálatát.

 

 

Alkategóriák

Joomla templates by a4joomla