• slide00.jpg
 • slide01.jpg
 • slide02.jpg
 • slide03.jpg
 • slide04.jpg
 • slide05.jpg
 • slide06.jpg
 • slide07.jpg
 • slide08.jpg
 • slide09.jpg
 • slide10.jpg
 • slide11.jpg
 • slide12.jpg
 • slide13.jpg
 • slide14.jpg
 • slide15.jpg


Elkezdődött az ökumenikus imahét

Római és görögkatolikus, református, evangélikus, baptista, pünkösdi, metodista, anglikán és ortodox püspökök és egyházi vezetők imádkoztak együtt vasárnap a Krisztus-hívők egységéért Budapesten, a Kálvin téri református templomban, az ökumenikus imahét nyitó istentiszteletén.

Szentbeszédben Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek Máté evangéliuma 25. részének 31–40. verse alapján beszélt a jó cselekedetekről, a szolgálatkész szívről, melynek mindenki felé kell irányulnia, és nem csupán ismerősi, baráti körünkben. „Bizony, mondom néktek, amikor megtettétek ezeket akárcsak eggyel is a legkisebb atyámfiai közül, velem tettétek meg” (Mt.25,40) – hangzik Jézus, az eljövendő Király bátorítása és válasza a gyülekezetnek.

Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahét megnyitóján

Erdő Péter szerint Jézus nem csupán a cselekedetinket akarja iránytani, hanem az egész életünket, szabad emberi tetteinket és a szívünket is. Az ítéltre jövő Király a jobb és bal oldalára osztja az embereket az itt említett cselekedetek alapján: meglátogatni, inni adni, törődni, mindenkit szeretni olyan szeretettel, amivel neki tartozunk. Az egyházfő ezért arra bátorította a gyülekezetet, hogy tekintsük ajándéknak a környezetünkben élő gyermekeket és öregeket, mert aki velük törődik, az éli meg teljesen az életet. – Jézus uralkodni akar a szívünkön, de nem erőszakkal, hanem csendben teszi ezt, halk és szelíd hangon. Hív és vár, hogy irányíthassa lépteinket a szürke hétköznapokban is – fogalmazott a bíboros.

Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök az Ézsaiás próféta könyve 1. részének 12–18. verseiből felolvasott ige alapján azt emelte ki, hogy az ünneppel együtt jár az ünneprontás is. Villámcsapásként hangozhatott ez a kemény beszéd, miszerint Isten nem akar már közösséget vállalni az övéivel, ha nem térnek meg bűneikből. De nem a próféta és nem Isten az ünneprontó, hanem azok a képmutatók, akik nem tiszta szívvel viszik az áldozatot. Jézus a templomból is pont azért űzi ki a kufárokat, mert a szent dolgokkal üzletelnek. „Irgalmasságot akarok, és nem áldozatot” – szól a próféta másutt. – Az ünneplés és a bűn nem fér össze az Isten színe előtt. Tisztítsuk tehát meg szíveinket és kezeinket, és emeljünk fel szavunkat is az elnyomottért, a szenvedőért, az elesettért és az üldözöttekért – figyelmeztetett Fabiny Tamás. – Tanuljatok jót tenni, törekedjetek igazságra, térítsétek jó útra az erőszakoskodót! – szólított fel a püspök igehirdetésében.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a MEÖT 2017-es döntése óta az ökumenikus imahét nyitó vasárnapja egyben az üldözött keresztényekért imádkozás vasárnapja is. Ezen a vasárnapon mind a katolikus egyházközségeknek, mind az Ökumenikus Tanácshoz tartozó tagegyházak gyülekezeteinek lehetőségük van imádkozni a délelőtti istentiszteleten az üldözött keresztényekért szerte a világban.

Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) főtitkára az elhatalmasodó gyűlölet szította rasszizmusra hívta fel a figyelmet, és kitért a szomszédunkban zajló háborúra. Szemerei János evangélikus püspök bűnvallásra hívta a gyülekezetet, Kocsis Fülöp görögkatolikus mertopolita gyógyulásért, bölcsességért és egységért fohászkodott, Pásztor Dániel tiszáninneni református püspök az üldözésben élő keresztényekért imádkozott.

Novák Katalin köztársasági elnök és Nagy István agrárminiszter is részt vett az istentiszteleten

A liturgiában szolgált még Papp János baptista egyházelnök, Steinbach József dunántúli református püspök, a MEÖT elnöke és Magyar Péter Marius ortodox esperes, közreműködött a Kálvin Kórus és a Budafoki Református Énekkar Ábrahám Edit karnagy vezetésével, valamint Bódiss Tamás orgonaművész-kántor. Az istentiszteleten részt vett – mások mellett – Novák Katalin köztársasági elnök és Nagy István agrárminiszter is. Az ünnepi alkalom végén az idén 200. születésnapját ünneplő Himnusz is felcsendült.

A mai alkalom csak a kezdete annak hétnek, melynek folyamán az országszerte számtalan közösségben és templomban megrendezett imaheti összejövetel lehetőséget és teret ad a szeretetközösségre, ahol más felekezetű testvéreinkkel együtt könyöröghetünk a Krisztus-hívők egységéért. Az idei imahét bibliai mottója az Ézsaiás próféta könyvéből vett idézet: „Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek igazságra. Tanuljatok meg jót tenni: keressétek az igazságot”. (Ézs 1,18) Az imaheti füzet a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa honlapjáról tölthető le.

Forrás:
Református.hu – Elkezdődött az ökumenikus imahét
Borbás Réka 2023. január 15.
Fotók: MTI/Mónus Márton

További beszámolók:
MagyarKurír.hu – Kormányozza Isten a mi tetteinket
MTI / Origo.hu – Erdő Péter: Egymással találkozva Jézussal találkozunk

A PAX TV felvétele erre a linkre kattintva érhető el február 15-ig!

 

 

 

 

 

Joomla templates by a4joomla