";} /*B6D1B1EE*/ ?>
 

Magyarországi egyházak Ökumenikus Tanácsa

...hogy mindnyájan egyek legyenek Jn 17,21

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
E-mail Nyomtatás

Túlmutatni önmagunkon


2013. október 21., hétfő

 

Reformációi emlékbizottságot hív életre a magyar országgyűlés a magyarországi és Kárpát-medencei protestáns egyházak vezetői, valamint a német, a holland és a svájci nagykövet meghívásával az idén október 31. és 2017. december 31. közötti időre – jelentette be Balog Zoltán az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott huszadik, jubileumi reformációi gálán október 20-án Budapesten.

Steinbach József református püspök, a gálát szervező Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa elnöke köszöntőjében a Zsid 6,12 alapján elmondta: határozott iránymutatásunk van Jézus Krisztustól és a hit hőseitől. Ehhez az irányhoz igazodva telhet meg a szívünk hittel és türelemmel, a két legfontosabb lelki ajándékkal. Hittel, hogy igent mondhassunk a ránk igent mondó Istenre, és türelemmel, hogy a hitben megerősödve igent mondjunk a másik emberre, nem olcsó toleranciaként, hanem szentlelkes feladatként.


Az összefogás fontosságát hangsúlyozta bizonyságtételében Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, valamint azt, hogy a protestáns egyházak dolga minden időben annak az emberképnek a felmutatása, amely nem önmagért, hanem önmagán túlmutatva másokért cselekszik, mert önmagát a feltétel nélkül szerető valóság felől értelmezi egy önös, feltételekkel terhelt világban. „Magyarország jövője azon múlik, hozzá tudjuk-e adni értékeinket a közös egészhez" – fogalmazott a miniszter, és hozzátette: értékeink megosztásához közmegegyezésre van szükség, hogy ne csak az részesüljön az értékből, aki létrehozta azt. „A protestánsok akkor teszik a legtöbbet Magyarországért, ha nem magukért, hanem másokért küzdenek, mert tudják: értük már megküzdött valaki, és túldimenzionált mutatóujjként rámutatnak Jézus Krisztusra."

Bár a Magyar Közlönyben csak október 31-én jelenik meg, Balog Zoltán bejelentette a reformációi gálán a Reformációi Emlékbizottság életre hívását, amelyben az állami és egyházi vezetők, valamint a történelmi protestáns országok nagykövetei együtt készülnek majd arra, hogy a reformáció ötszázadik évfordulóján megmutassák, mi mindent kapott a magyarság a reformációtól, egyáltalán a keresztyénségtől. A bizottságba, amelynek elnöki tisztjét Magyarország miniszterelnöke látja majd el, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is delegálhat tagot.


A gálán fellépett a Baptista Központi Énekkar, a Korál-sziget, valamint a Misztrál. Az ünnepi műsort az idén húsz éve újraindult Lónyay Utcai Református Gimnázium diákjai adták. A gálán adta át a Protestáns Újságírók Szövetsége a Rát Mátyás-díjat, amelyet idén a szövetség elnöke, Novotny Zoltán vett át. A hetvenhárom éves újságíró, sportújságíró 1963 óta a Magyar Rádió munkatársa, 2004 óta a PRÚSZ elnöke. 1968 óta minden nyári olimpiáról közvetített. Munkásságát tavaly a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével, idén Táncsics Mihály-díjjal is elismerték.

Bagdán Zsuzsanna, képek: Sereg Krisztián

http://reformatus.hu/mutat/8796/

 

Eseménynaptár

Utolsó hónap Augusztus 2016 Következő hónap
V H K Sz Cs P Sz
week 31 1 2 3 4 5 6
week 32 7 8 9 10 11 12 13
week 33 14 15 16 17 18 19 20
week 34 21 22 23 24 25 26 27
week 35 28 29 30 31

Névnap

Ma 2016. augusztus 30., kedd, Rózsa napja van. Holnap Erika és Bella napja lesz.

Online felhasználók

Oldalainkat 18 vendég böngészi