• slide00.jpg
 • slide01.jpg
 • slide02.jpg
 • slide03.jpg
 • slide04.jpg
 • slide05.jpg
 • slide06.jpg
 • slide07.jpg
 • slide08.jpg
 • slide09.jpg
 • slide10.jpg
 • slide11.jpg
 • slide12.jpg
 • slide13.jpg
 • slide14.jpg
 • slide15.jpg

 

Új reformáció felé?

Ünnepi megemlékezés a Reformáció parkban

Budapest – Az Október a reformáció hónapja programsorozat keretében tartott ünnepi megemlékezést a budapesti Reformáció parkban a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa 2020. október 31-én.Nagy a baj, mit csináljunk? Örüljünk!

Reformációi istentisztelet az Agapé Pünkösdi Gyülekezetben

„Örüljetek az Úrban mindenkor! Ismét mondom: örüljetek.” Pál apostol filippieknek írt levelében megfogalmazottak (4. rész 4. vers) voltak a központi gondolatai Papp János igehirdetésének október utolsó vasárnapján az Agapé Pünkösdi Gyülekezetben tartott istentiszteleten.

Az alkalom különleges volt. Sajnos, már nem feltétlenül azért, mert csak korlátozottan, szigorú egészségügyi szabályok betartásával volt látogatható – ehhez lassan hozzászoktunk – hanem azért, mert a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezésében zajlott és a 2020. évi Reformáció Hónapja ünnepi záróistentisztelete volt.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

 

 

 

 

Megtartották a Reformációi Moziestet


Szöveg: Fischl Vilmos


Budapest – A MEÖT 2020. október. 18-án vasárnap a Reformációi Gálaest helyett – a pandémiára való tekintettel – Reformációi Moziestet tartott. Dr. Fischl Vilmos főtitkár üdvözlő beszédében kiemelte, hogy a Reformáció 503. évfordulója alkalmából újra fölvetődik a kérdés: mit kezdjünk ma a reformációval?

 

Október a reformáció hónapja 2020

Változás!

A pandémiára való tekintettel a Gálaest helyett szűk körű Moziestet tartunk az Urániában.

A vetítés 16 órakor kezdődik, a részvétel külön regisztrációhoz kötött.

 

 Letölthető dokumentumok 2020

 

 

Úton a kegyelmes Istenhez –
Elkezdődött az Október a reformáció hónapja programsorozat

Szöveg és fotó: Galambos Ádám

Budapest – Ünnepi zenés istentisztelet keretében nyitották meg a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezésében az Október a reformáció hónapja elnevezésű programsorozatot a budapesti Kálvin téri református templomban, október 1-jén. Az alkalmon igét hirdetett Kondor Péter evangélikus püspök, a MEÖT alelnöke.

 

Október elsején megnyitottuk a reformáció hónapját!

Marosi Nagy Lajos, az „Október a Reformáció Hónapja” MEÖT bizottság tagjának beszámolója


„Áldás, békesség; Erős vár a mi Istenünk; Az Úr áldja meg!”

Ünnepi istentisztelettel vette kezdetét a reformáció hónapja, amelyben a protestáns egyházak vezetői, kórusai és gyülekezeti tagjai ismét találkoztak. Október elsején ünnepi fényben várta a testvéreket a Kálvin téri református templom. Az aranyozott kupola fényesen zengte vissza a kórusok énekét és az orgona hangját. A koronavírus-járvány miatt a korábbi években tapasztalt nagy létszámú gyülekezet most óvatosabb volt, így az előírásoknak megfelelően minden második padsorban ülhettek csak a különböző felekezetekből érkező testvérek.

Ökumenikus megemlékezést tartottak a Reformáció parkbanBudapest – A budapesti Reformáció parkban tartották a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezésében meghirdetett Október a reformáció hónapja elnevezésű programsorozat zárórendezvényét október 31-én.

 

A protestáns felekezetek részvételével tartott megemlékezésen Fischl Vilmos köszöntötte a jelenlévőket. A MEÖT főtitkára beszédében kiemelte, hogy a reformáció nem ötszáz éve megtörtént és azóta lezárt esemény, hanem ma is aktuális, jelen idejű valóság. Az evangélikus lelkész beszédében elmondta: a reformáció nem csak az egyház megújulását jelentette, hanem hatással volt a művészetre, oktatásra és az anyanyelvre is.

 

Az ünnepségen imádságot mondott Pataky Albert, a Magyarországi Pünkösdi Egyház elnöke. Túrmezei Erzsébet Nem tehetett másként című versét a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium 12. osztályos tanulója szavalta.

 

„Szolgálatomnak egyik sarokköve, hogy meg kell erősíteni azok szerepét egyházainkban, akik úgy kapnak vezetői elhívást, ajándékokat és szolgálatot, hogy közben a polgári élet mindennapjaiban is megállják a helyüket” – fogalmazott Pásztor Zoltán. A metodista egyház laikus vezetője ünnepi beszédében a sokakra, így Luther Márton, Augustinus, Kálvin János vagy John Wesley életére is nagy hatást tett Római levelet idézve kifejtette, hogy ez a páli gondolat „olyan csomópont az Újszövetségben, ahol a teológia rendszere a mindennapok gyakorlatával találkozik.” E gondolat mentén, egyben a jelenre reflektálva Pásztor Zoltán elmondta: „Vajon a teológiai rendszerünk, a tanításunk találkozik-e a mindennapi életünk, életszentségünk gyakorlatával? Hogyan jelenik meg a kegyelem, a józanság, a hit; hogy válik valósággá Krisztus egyedülisége, mindenhatósága és szeretete a családi életünkben; az Istent dicsőítő alkotás a munkahelyi világunkban; az irgalom és a másikat különbnek tartó józan gondolkodás a közéletünkben?”

 

A reformációi négy sola – egyedül Krisztus, egyedül a Szentírás, egyedül a kegyelem, egyedül a hit – és az ehhez kapcsolódó egyedül Istené a dicsőség kapcsán Pásztor Zoltán ismertette, hogy Justo L. González amerikai metodista lelkész mindezt a sola caritas, vagyis egyedül a szolgáló szeretet felszólítással egészítette ki. A metodista laikus vezető kifejtette, hogy országunkban is sok a nélkülöző, akiket keresztényként észre kell vennünk és meg kell segítenünk. A Magyarországi Metodista Egyház laikus elöljárója megállapította, hogy a Krisztus-hitből fakadóan a javak felhalmozása helyett a szociális felelősségvállalás korunk feladata.

 

Az alkalmon közreműködött a Fóti Baptista Fúvóskar. Az ünnepség végén a jelenlévő protestáns felekezetek lelkészei áldást mondtak, valamint egy-egy virágot helyeztek el a reformációi emlékmű talapzatánál. Egyházunk részéről a MEÖT főtitkárán túl áldást mondtak a fasori gyülekezet lelkészei, Aradi György és Magyarkuti Gyuláné Tóth Katalin.

 

Szöveg és fotó: Galambos Ádám 

Forrás: https://www.evangelikus.hu/

 

Joomla templates by a4joomla