• slide00.jpg
 • slide01.jpg
 • slide02.jpg
 • slide03.jpg
 • slide04.jpg
 • slide05.jpg
 • slide06.jpg
 • slide07.jpg
 • slide08.jpg
 • slide09.jpg
 • slide10.jpg
 • slide11.jpg
 • slide12.jpg
 • slide13.jpg
 • slide14.jpg
 • slide15.jpg

 

Hírek Kenyából – EKME


„Kedves Pártfogók, Támogatók, kedves Barátaink!

Sokan kérdezték tőlünk az elmúlt hónapokban, hogy mi újság Kenyában, hogy alakul a pártfogolt gyermekek élete ebben a nehéz időszakban, tudjuk e egyáltalán folytatni köztük a szolgálatot. Ezért most először összefoglalom a helyzetet, ezt követően pedig az egyik pártfogolt kislány, Grace szívműtétjéről, majd a februári utazásunk során kiderült egyéb egészségügyi problémákról szeretnék beszámolni.”

Körlevél letöltése: PDF

 

 

Területi Női Találkozó – Szeged

 

 

 

    

 

A MEÖT Női Bizottsága a 2020. október 3-ra Ökumenikus Területi Találkozót szervezett Szegedre. A koronavírus járvány miatt ez az alkalom nem kerülhetett megrendezésre.

A technika segítségével mégis hozzájárulnak ahhoz, hogy az Október a Reformáció Hónapja eseménysorozat kapcsán megosszák gondolataikat az idei év mottójáról: „... hogy mindnyájan egyek legyenek.” Szóljanak arról, mit jelent a nők számára a közösség itthon és óceánon túl.

 

 

Három felejthetetlen nap a pártfogolt kenyai gyerekekkel 2020 februárjában

 

Jézus mondja: „… aki abból a vízből iszik,

amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik,

mert az a víz örök életre buzgó forrássá lesz benne.” (Jn 4,14)

 

A buzgó készülődéssel, egyeztetéssel, ajándékok vásárlásával zsúfolt hetek, és a Kenyában töltött csodálatos idő alatt senki sem gondolta, hogy milyen nehéz időszak vár ránk majd itt Magyarországon, és rájuk ott Kenyában is. Isten megadta, hogy az utolsó pillanatban megvalósuljon csaknem egy éve tervezett, várva-várt utazásunk. Február 28-ikai hazatérésünkkor már gyülekeztek a világjárvány sötét felhői, de közülünk senkinek nem esett semmi bántódása és még karanténba sem kerültünk.

 

Az EKME-n kívül a gyerekek táboroztatását egyéni adományokon túl több szervezet is támogatta, többek között a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa, a Béres Gyógyszergyár Zrt., az ADRA, a VIZITERV Environ Kft., és a Kenyai Magyar Nagykövetség.

 

 Letöltés: pdf

 

Kelj fel és járj!


Készülünk a március 6-i világimanapra

Budapest – Jézus jól ismert, a Bethesda tavánál egykor elhangzott felszólítása 2020. február 1-én bátorításként hatott a világimanapi előkészítő konferenciára érkezett közel 150 résztvevő számára. Valamennyien azért gyűltek össze a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának székházában, hogy ötleteket meríthessenek a gyülekezetükben a március első péntekén tartandó imanapi alkalomra. A házigazda teendői e sorok írójára, a MEÖT Női Bizottságának elnökére hárult. A vendéglátást a Budai Református Egyházközség fiataljai és a Lónyai Utcai Református Gimnázium diákjai segítették nem kis lelkesedéssel.

Az előkészítő konferencián igemagyarázatok hangzottak el a János evangéliumában lejegyzett gyógyítási történetről. (Jn 5,2-9.)

A kezdő áhítatot P. Tóthné Szakács Zita tartotta, míg az imanapra választott igeszakaszt Gerőfiné dr. Brebovszky Éva értelmezte gondolatébresztő bibliatanulmány keretében. Az utóbbi előadó kiemelte, hogy Jézus parancsa nem csak a testileg beteg embernek szól, hanem a mi lelki bénultságunkat is leleplezi. A dermedtségünkből, akaratlanságunkból akar kimozdítani az Úr, amikor így szólít és bátorít: Kelj fel és járj!

Az igemagyarázat mellett bemutatásra került Zimbabwe, az az afrikai ország is, amelynek asszonyai írták az idei esztendő liturgiáját. Előadókat nem kellett ehhez messze földről keresni, hiszen az evangélikus dr. Bálint Zoltán vízmérnök feleségével, Beátával együtt első missziói állomásként éppen ide került, még a 80-as évek közepén. Hat éven át éltek és szolgáltak a dél-kelet afrikai országban. Élményeik, személyes tapasztalataik, a történetek, amelyeket megosztottak a hallgatósággal, egészen közel hozták a szívekhez e trópusi vidék –ahogyan a zimbabweiek hazájukat nevezik: a „kövek házának” – lakóit.

A világimanap alkalmából az Evangélikus Külmissziói Egyesület ismét megjelentette Beáta 1989-ben írt könyvét, változatlan címmel: Tóvá lesz a délibáb. A szerző e szavakkal ajánlja a második, átdolgozott kiadást: „Ez a könyv csaknem három évtizeddel ezelőtt íródott. Mégis, amikor újraolvastam, elámultam igazi aktualitásán. Az élet, az emberek, a problémák, az örömök és bosszúságok, a körülmények szinte semmit sem változtak – a technikai feltételek kivételével.” A könyvet az Evangélikus Külmissziói Egyesület címén (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) lehet megrendelni postai utánvéttel, illetve adomány fejében hamarosan átvehető lesz a Luther Kiadó könyvesboltjában (Üllői út 24.) is.

Az afrikai hangulathoz járult hozzá Csatári Bíborka református lelkésznőnek és zenekarának szolgálata, akik az imanapi liturgiában szereplő énekeket tanították meg a résztvevőknek.
A világimanap füzetei az Evangélikus Élet magazin mellékleteként érkeznek meg február közepén a lelkészi hivatalokba. A szemléltető anyagok és képek, valamint a liturgia szövege pedig digitális formában már most elérhető a MEÖT honlapján. (Női Misszió/Zimbabwe)

 

 

Szöveg: B. Pintér Márta

Forrás: https://www.evangelikus.hu/

 


Egy szívvel, egy szájjal

 

Miskolc – Regionális felekezetközi női találkozót rendeztek a Tiszáninneni Református Egyházkerület miskolci székházában, 2019. szeptember 28-án. A találkozót a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) Női Bizottsága a reformáció hónapja programsorozathoz kapcsolódva szervezte. Célja az volt, hogy az ország különböző pontjain élő női szolgálók megismerjék egymást és a bizottság munkáját.

A rendezvényre a Magyarországi Metodista Egyház Eszterházy Kórusa segített ráhangolódni. Ezt követően B. Pintér Márta evangélikus lelkész egy égő, illatos gyertya mellett tartott igehirdetést, azt szimbolizálva, hogy „Krisztus jó illatát” kell terjeszteni ebben a világban. Azt mondta, fontos, hogy mindezt egységben tegyék, mert ha nem, annak a misszió látja kárát. „Engedjük, hogy Krisztus illatai legyünk és hogy általunk tudja szeretni ezt a világot!”

„A küldetésünk nem egyszerűen ott kezdődik, hogy Krisztus illatát árasztjuk és beszélünk az Isten szeretetéről, hanem hogy tudunk-e nyugtalanok lenni mások miatt, és ránk szakad-e azok hitetlensége, akik a környezetünkben élnek” – tette hozzá a MEÖT Női Bizottságának elnöke.

A bizottság utoljára évtizedekkel ezelőtt ülésezett ebben az egyházkerületben. „Örülök, hogy ennyi idő után együtt lehetünk, és hogy egy szívvel és egy szájjal tudjuk hallgatni Isten igéjét, tanulni és töltekezni.” –fogalmazott köszöntőjében Domokosné Fazekas Hajnalka, az Ökumenikus Női Bizottság elnökhelyettese.

Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára megköszönte a szervezők és a házigazdák munkáját, a résztvevőknek pedig azt, hogy időt szántak a találkozóra. A tanács októberre kijelölt igéjével köszöntötte a résztvevőket: „Egyetértés legyen közöttetek Krisztus akarata szerint.” (Róm 15,5)

Baksy Mária abaúji esperes arról beszélt, hogy mindenkinek egyénileg kell eldöntenie, hogy vállalja-e a Krisztus útját. „Ha Krisztust akarjuk követni, akkor minden más utat ott kell hagyni, erre az útra lépni és nemet mondani mindarra, amire ő is nemet mond. Vegyük fel a keresztet és vállaljunk mindent azért, amit vállalni lehet Jézus Krisztus követéséért!”

Egyházi közösség, Krisztus népe közösségben él-e? címmel Laczkó Gabriella egyházmegyei főjegyző, adattári igazgató tartott előadást. Mint mondta: a régióban sok kis gyülekezet van, aminek templomai régen tele voltak. Karzatokat építettek, hogy elférjenek az emberek, ma viszont a megmaradásért küzdenek. „Egy közösség nem attól igazi közösség, hogy hányan vannak benne, hanem attól, ami azzá formálja őket. Ennek a közösségnek alapja az Úr Jézus Krisztus, aki megtartó és tovább formáló erő” – fogalmazott a Tirek.hu érdeklődésére az előadó, aki hozzátette: a kisközösségek jövőképe, ha nem csupán önmagukban bíznak, és nem csak a saját erejükre támaszkodnak, hanem „mélyen, valóságosan hisznek abban, hogy Isten gondot visel róluk.”

A rendezvény részeként Civil közösségeink címmel kerekasztal-beszélgetést is szerveztek, melyet P. Tóthné Szakács Zita, a Magyarországi Református Nőszövetség elnöke moderált. A találkozó úrvacsorás istentisztelettel és a Cantus Firmus Református Egyházkerületi Énekkar szolgálatával zárult.


Forrás: tirek.hu, szöveg és fotó: Kojsza Péter

Forrás: https://www.evangelikus.hu

 

 

Joomla templates by a4joomla